Havskatt      isländska: Steinbítur        latin: anarhichas lupus             

 

Havskatten passar bra på grillen och i soppa, köttet är fast och faller inte isär.

 

Det latinska namnet för havskatt är lupus och betyder varg vilket kanske kommer sig av fiskens utseende, munnen är bred och tänderna kraftiga.

 

Den använder sina starka tänder när den krossar musslor, skaldjur och sjöborrar. Fiskköttet kan ha en lätt skaldjurssmak.

 

Havskatten är som bäst från våren fram till hösten. Sedan tappar den sina tänder och magrar av.

 

Havskatten är lite fetare än tex torsk och kolja med en fetthalt på ca 2, 8 %, av dessa är ca 0,7 % Omega-3 fett. 

 

PS. Visste ni att havskatt och marulk ofta säljs flådda utan huvud under namnet kotlettfisk.

Recept:

 

Marinader till grillad fisk

 

Havskatt med Mango Chutney

 

Mobergska fisksoppan

 

Honungsmarinerad havskatt

Havskatt med mangocurry

Grillad havskatt med citron- och timjanglaze


Isländsk fisksoppa