Kolja (Ýsa)

 

Kolja är en mycket populär matfisk.

 

Den tillhör torskfamiljen och är lik torsken i smak.

 

Koljan känns igen på den svarta fläcken ovanför bröstfenorna och den mörka sidolinjen.

 

Den trivs bäst på flata bottnar av sand, lera och grus där den livnär sig på små bottendjur, bläckfisk och fisk.

Fetthalten är låg, endast 0,2 %.

 

Dessutom innehåller koljan:

 

* Vitamin B12 (vilket används till produktion av röda blodkroppar samt bidrar till nervsystemets funktion.

* Selen (en mycket viktig antioxidant)

 

Visste ni att:

Kolja är den fisk som mest uppskattas i England och Skottland som fish-and-chips. Fisken är även en delikatess som rökt.

Recept:

Baconlindad koljarygg med salivapotatis

 

Fish and chips med tartarsås

Citrusöverbakad koljarygg

 

Fisktacos (Californian style)

 

Kolja med gräslökssås

 

Thailändska fiskbiffar med sesamsås

 

Svärmor Iris fiskbullar 

Rotfruktgratinerad koljafilé med nykokta grönsaker 

Chili con kolja 

Ugnsbakad kolja på spenatbädd

Saffransoppa á la Morberg