Långa                           isländska: Langa       latin: Molva Molva

 

Långan är med sitt fasta, vita kött perfekt att koka, grilla eller att ha i fisksoppan / grytan. Långan passar även att steka i panna eller ugn.

 

Många associerar nog långan med lutfisk, vilken har en helt annan konsistens och smak än "olutad" långa.  


Långan är lång!! Den kan bli upp till 2 meter och väga upp till 35 kg.


Långan är en mager fisk med ca 0,7 % fett.

Långan innehåller dessa viktiga näringsämnen:

* Magnesium ( ett mineral som är bra för benstommen, muskler, nerver, proteinsyntesen och imunförsvaret)

 

* Selen (en mycket viktig antioxidant)

 

* Kalcium ( nödvändigt för bildning av ben och tänder, blodkoagulering och nervfunktion)

Recept:

 

Hummerdoftande fisksoppa

 

Gong Bao Fisk

 

Fiskgryta med räkor och tomat

Långarygg med sötpotatispuré

 

Fiskfylld röd paprika 

 

Rimmad långa

 

Långarygg med kantareller och rödbetor

 

Grillad långarygg med ansjovissmör

Grillad långarygg med kokos och lime

  

Kräftostgratinerad långarygg med spenat

 

Fisksoppa med persikor och curry