Marulk         isländska: Skötuselur      latin: Lophius Piscatorius

 

Här är fula fisken, men låt inte skenet bedra. Marulkens kött är vitt och fast och jämförs ofta med hummerns.

Pga. av det fasta köttet passar denna fisk utmärkt på grillen eller i fisksoppan, köttet faller inte isär.

 

Fisken själv har en bred och tillplattad kroppsform. Den är en dålig simmare och tycker om att ligga och lurpassa nere på botten. Den kan sluka byten som är nästan lika stora som den själv. Längst ut på marulkens ”fiskespön” sitter skinnflikar som kan lysa i mörkret. Det är bakterier i hudfliken som alstrar ljus.


Köttet är magert, med endast 0.1 % fett.

 

Marulken innehåller en rad nyttiga ämnen:

* Vitamin A (behövs för att syn, hud och slemhinnor ska fungera normalt)

 

* Kalcium (nödvändig för bildning av ben och tänder, blodkoagulering och nervfunktion)

 

* Selen (viktig antioxidant)

 

* Zink (återfinns i alla celler, betydelsefull för 70 olika enzymer, är bra för immunförsvaret och ämnesomsättningen, bildningen av DNA/RNA och behövs för tillväxten. )

Recept:

 

Kryddig fisksoppa med chili och koriander

Grillad marulk med champinjonsås

 

Grillad marulk med kokosmjölk- och vaniljmarinad  

 

Gratinerad marulk med ingefära och lime 

Marulkskinder eller marulkfilé i teriyakisås

 

Marulkskinder med sataysås 

Marulk i mango chutneysås

Ahlbergs fisksoppa

 

Marulk med chili och lime

Parmainbakad marulk med vinmos