Rödtunga 

isländska: Langlúra         latin: Glyptocephalus cynoglossus

 

Rödtungan är lätt att variera både till vardags och till fest. Den är mjäll och fin i konsistensen och tillagas med fördel i ugnen.

 

Ett tips: Dela rödtungafiléerna på längden och lägg på tex. räkor, kräftost, parmaskinka, pesto eller riven parmesanost. Rulla sedan ihop filéerna och ställ dem på högkant, tätt i en ugnsfast form. Häll över en god sås, tex hummersås eller vitvinssås (finns receptet på här till höger) och ugnsbaka i 15 min.
 

          

Rödtungan är en plattfisk som känns igen på den grårosa ovansidan. Den ligger nedgrävd i sand och dy och lever på små bottendjur.

  

Fetthalten ligger på 1,4 %.  

Recept

 

Rödtunga med italienska smaker

Rödtunga Grenoble

 

Rödtunga med vitvinssås á la Morberg

 

Rödtunga med thaikänsla 

 

Sjö(röd)tunga Walewska 

 

Rödtunga medaljer med pepparot 

 

Rödtunga med ruccola och saffran

 

Rödtunga med parmaskinka

Rödtungamedaljer med hummersås

 

Rödtungamedaljer med vitvinssås