Torsk                        isländska: Þorskur      latin: Gadus Morhua

 

Torsken är en bottenfisk och förekommer ned till 600 meters djup och är i stort sett allätare av fisk, kräftdjur, musslor och andra bottendjur. 

 

Torskens rom och lever tas tillvara som delikatesser.

 

Fetthalten är låg: 0,3 %.

 

Dessutom innehåller torsken:

 

* Vitamin B12: (vilket används till produktion av röda blodkroppar samt bidrar till nervsystemets funktion.

 

* Selen (en mycket viktig antioxidant)

Recept:

Spansk torsk med chorizo och kikärtor

 

Fiskburgare med dill

 

Torskrygg med potatispuré och pepparrotscréme

Grillad torskrygg med rotsaksgratäng, äppelkompott och honungsglazerad sparris

 

Kokt torsk med äggsås
            
Torskrygg med krispigt nöttäcke

Torskrygg med Sandefjordssås

Pocherad torskrygg med moster Mannes sås


Grillpaket med torsk, paprika och tomat

Torsk i paket
 

 

Fisksoppa med persikor  

 

Torskrygg med rökta champinjoner

Torsk med bönsallad och mandelsås

Saltimbocca (torskrygg med parmaskinka)  

Fiskgratäng, (variant enkel) 

Lyxig vardagsgryta

Kinainspirerad fiskrätt 

Torsk Benedict

 

Pluras fiskpudding

 

Plokkfiskur (isländsk rätt)

Mannerströms panerade torsk med skagensås