Vitling            isländska: Lýsa        latin: Merlangius Merlangus

 

Vitling är ännu en smaklig medlem i familjen torsk. Den är fast och vit i köttet och går att  tillaga på många olika sätt: stekt, ugnsbakad eller i soppa.


Fisken är ganska långsträckt men har ingen skäggtöm som vuxen. Karaktäristiskt är överbettet och den långa spetsiga nosen samt en svart fläck vid bröstfenornas bas. Ryggen är grönbrun, buken vit och sidolinjen brun.

 

           

Vitlingen är precis som andra torskfiskar en mager fisk: 0,6 % fett.

 

Dessutom innhåller vitlingen:

 

* Vitamin A: (behövs för att syn, hud och slemhinnor ska fungera normalt)

 

* Vitamin E: (Vitaminet är en naturlig antioxidant som skyddar fettet i kroppen från oxidation. Det skyddar därför blodkretsloppet mot förkalkningar och blodproppar.)

 

* Vitamin B Niacin: (Spelar en viktig roll i cellers ämnesomsättning och som är viktigt för matsmältningsapparaten, huden och nerverna att fungera)

 

* Vitamin B Tiamin: (Bla. Viktigt för normal funktion av hjärnan och centrala nervsystemet.

Spelar en viktig roll vid metabolism av kolhydrater)

Recept:

 

Ugnsstekt vitling 

 

Vitlöksbakad vitling med kaprisyoghurt 

 

Fiskhandlarnas soppa

 

Cornflakesfisk

Fiskbullar med gräslöks- och ansjovissås

Ugnsbakad fisk med krispigt nöttäcke