Saltfisk, Kabeljo (Saltfiskur)

 

Att salta matvaror är en gammal beprövad förvaringsmetod som användes i Egypten, Kina och Mesopotamien för över 5000 år sedan. På Island tog saltningen fart på 1800 talet då priset på salt sjönk kraftigt.

Saltfisk är än i dag en mycket uppskattad maträtt i många länder. I Portugal är den en nationalrätt och det sägs att portugiser kan tillaga saltfisk på 365 olika sätt, dvs en rätt för var dag på året. I Sverige kallas även saltad långa för kabeljo. Saltfisk är som sagt saltad fisk, och den saltfisk vi säljer är saltad torsk. Fisken är så salt att den måste urvattnas, hur länge är en smaksak. En del låter den ligga i vatten i ett dygn och byter vatten 2-3 gånger medans andra låter den ligga i två dygn och byter då inte vattnet. Saltfisken kan man sedan koka ( det räcker att låta vattnet koka upp och sedan stänga av plattan och låta fisken ligga i ca 5 minuter) och servera med smält smör och potatis. Eller varför inte göra en god vit smörsås och lägga i några kokta hackade ägg. Andra alternativ är saltfiskpudding eller för de våghalsiga rekommenderas en god förrätt gjord på marinerad saltfisk.

Recept:

 

Marinerad saltfisk 

 

Sússannas goda saltfiskrätt