Rödtungamedaljer med vitvinssås och dillmarinerad sparris

 

Börja med sparrisen för den behöver marineras i minst en timme.

Dillmarinerad sparris:

 

250 g            färsk grön sparris (eller fryst, tillaga enligt paketet)

1                   vitlöksklyfta

1/2                citron, saften

1/2 dl            olivolja

2 msk            hackad dill

2 krm            salt

1 krm            grovmalen vitpeppar

1/2 dl            flagad mandel

 

Gör så här:

Skär sparrisen i mindre bitar och koka dem nätt och jämt mjuka i lättsaltat vatten, ca 5 minuter. Kyl i iskallt vatten.

Finhacka vitlöken. Blanda den i en skål med pressad citron, olja, dill, salt och peppar. Lägg i sparrisbitarna och låt marinera i cirka 1 timme.

Rosta mandeln gyllenbrun i en stekpanna. Garnera sparrisen med mandel när den ska serveras.

 

800 g            rödtungafilé

2 msk           smör

3                   schalottenlökar

1,5 dl            vitt vin, halvtorrt

1 tsk             strösocker

3 dl               vispgrädde

3 krm            salt

2 krm            vitpeppar

2 dl               riven västerbottenost

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader. Börja med såsen.

Finhacka löken och fräs den i en kastrull med lite smör, men utan att den får färg.

Tillsätt vin och socker. Koka tills hälften av vinet avdunstat.

Häll i grädden och låt sjuda till simmig konsistens, cirka 10 minuter. Smaksätt med salt och peppar.

Dela rödtungsfiléerna på längden. Salta och peppra. Rulla ihop och lägg dem i en välsmord ugnsform. Slå på gräddsåsen och strö över osten. 

Gratinera i ugn i cirka 10 minuter

 

 Fler goda recept hittar du om du klickar här!