Bergtunga med sellerikräm och salviasmör






En mycket god festrätt. Många moment och mycket smör. Det mesta kan dock göras i förväg innan gästerna trillar in.

Läs noggrant igenom receptet så att ni vet i vilken ordning maten ska tillredas.




4 personer

800 g bergtungafiléer
salt och citronpeppar
75 g smält smör

Sätt ugnen på 100°. Lägg fisken i en ugnsfast form och salta. Smält smöret och häll det över fisken. Ställ sen in fisken i ugnen i ca 20 min.


Sellerikräm:
500 g rotselleri
1 dl crème fraiche
2 krm salt
1-3 msk riven pepparot, beroende på styrka.

Skala och skär sellerin i bitar. Koka bitarna i lättsaltat vatten tills de är helt mjuka. Häll av vattnet och mixa selleri med crème fraiche och salt.
Riv pepparroten precis innan den skall användas och rör ner den i krämen.



Potatisplätt:
500 g mjölig potatis
1 msk smör
½ dl mjölk
1,5 msk hackad dill
1,5 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 dl vetemjöl
1 ägg, vispat

Skala potatisen och koka den i saltat vatten tills den är mjuk, häll sen av vattnet och ånga av potatisen. Pressa eller mosa potatisen och rör i smör, mjölk och hackad dill. Låt potatisen svalna något och forma sen till runda plättar som sedan får stå kallt tills de skall stekas.

Vid stekning: Vänd först potatisplättarna i det vispade ägget, och sen i vetemjölet. Stek potatisplättarna i kaprisoljan och var försiktig så att de inte bränns.


Salviasmör:
100 g smör
1 kruka färsk salvia

Smält smöret och lägg i salvian. Låt smöret bubbla försiktigt i ett par minuter och låt det sen stå och dra i ytterligare ca 20 minuter.


Friterad kapris:
4-5 msk kapris
2 dl rapsolja

Värm upp oljan till 180°. Sila kaprisen och torka den på lite hushållspapper. Fritera försiktigt kaprisen tills den öppnas och känns krispig. Ta upp den och spara oljan till att steka potatisplättarna i.

Vid servering:
Ta upp fisken häll över lite av salviasmöret. Servara med potatisplätt, sellerikräm och kapris.