Stekt makrill med spenatstuvning
4 portioner



800 g       makrillfilé
ströbröd, rågsikt eller vetemjöl
salt och citronpeppar


Spenatstuvning:
2 msk       smör eller olivolja
3 msk       vetemjöl
4 dl           vätska som mjölk eller grädde (gräddstuvad spenat)
2 dl           fryst (hackad eller hel) spenat eller ca 300 gram färsk spenat
0,5            tsk salt
4 msk       hackad persilja eller dill (valfritt)
1-2 krm     riven muskot (valfritt)

Gör så här:

Om du använder färsk spenat så rensar och sköljer du den noga så att den inte är grusig.
Ett tips är att ta en stor kastrull eller bunke och fylla med vatten, lägg i spenaten och rör om så lägger sig allt gruset i botten. Plocka sedan upp spenaten i ett durkslag.

Koka upp 0,5 dl lättsaltat vatten i en kastrull och tillsätt spenaten.
Rör om i cirka en minut så att bladen tappar spänsten.
Häll av i ett durkslag och skölj med kallt vatten.
Hacka spenaten grovt eller fint som du vill.

Stuvning: Fräs mjöl och smör, tillsätt mjölk eller grädde (gräddstuvad spenat) och rör tills stuvningen är slät och kokt i 5 minuter.

Tillsätt spenat och koka upp under omrörning några minuter.
Smaka av den stuvade spenaten med persilja, salt och peppar. Samt ev. riven muskot om du gillar det.



Blanda ströbröd, rågsikt eller vetemjöl med salt och citronpeppar. Vänd makrillen i blandningen och stek i smör/olja.