Vår makrill krokfångas i Breiðarfjörður på Islands västkust av bla. fiskebåten Tryggvi Eðvarðs:

 


Recept:

Makrill i ugn med purjolök och dill

Makrill med kaprisröra och somrig potatissallad

Stekt makrill med spenatstuvning

Citronmakrill med tomatsalsa

 

Makrillen är en säsongsfisk och fiskas runt Islands kuster under sommaren och tidig höst.  Den lever hela sitt liv i stim.

Köttet är rikt på fett, protein och vitaminer.

Smaken är kraftig och särpräglad. Makrill kan tillagas på en mängd sätt: stekt, rökt eller inkokt.

Makrillen innehåller:

 

* Fett: ca 25% under fångstperioden

 

* Vitamin A: (Behövs för att syn, hud och slemhinnor ska fungera normalt)

 

* Vitamin D: (Påverkar balansen mellan kalcium och fosfat i blodet och främjar bildandet av ben)

 

* Vitamin B12: (Används till produktion av röda blodkroppar samt bidrar till nervsystemets funktion

 

* Vitamin B Niacin: (Spelar en viktig roll i cellers ämnesomsättning och som är viktigt för matsmältningsapparaten, huden och nerverna att fungera)