Rödspätta med kryddpotatis, 4 portioner



8             potatisar

100 g      smör, smält
1,5 cm    färsk ingefära, riven
2             vitlöksklyftor, pressade
2             tsk citronsaft
Salt & Peppar



4 st           rödspättafiléer
4 msk       smör
2 msk       olivolja
4               vitlöksklyftor, pressade
4 kvistar   timjan eller ½ tsk torkad
4 kvistar   bladpersilja, hackad
Rivet skal från en citron


Sätt ungen på 180°.
Koka potatisen i lättsaltat vatten tills den nästan är klar. Häll av vattnet och skär potatisen i skivor.

Blanda ihop smält smör, riven ingefära, pressad vitlök och citronsaft. Salta, peppra och ställ åt sidan. Detta smör skall hällas över fisken precis innan servering.


Smält smöret och lägg i vitlök, olivolja och timjan.
Torka av fiskfiléerna, salta och peppra. Stek sedan fisken någon minut i kryddsmöret med den skinnfria sidan nedåt, ös med smöret under tiden du steker. Vänd fisken och stek den lika länge på andra sidan. Ta upp fisken ur pannan och låt den vila på ett fat.

Stek potatisen i lite smör eller olja, salta, peppra och strö över hackad persilja och citronskal.

Lägg sedan potatisen i en ugnsfast form och lägg fisken över potatisen. Stek i ugnen ca 5 minuter, eller tills fisken är genomstekt. Ta ut formen ur ugnen och häll över det smälta kryddsmöret.
Servera med en god sallad och citronskivor.