Bergtunga med jordärtskockssås

4 portioner


 

 

4 bitar bergtungafilé eller rödtunga (800g)
Salt & peppar

Sås:
200 g jordärtskockor
2 st schalottenlökar, finhackade
8 st kryddpepparkorn
2-5 st ansjovisfiléer, beroende på storlek
1 msk smör
2,5 dl fiskbuljong
2,5 dl grädde
Salt & peppar

Rostad palsternacka:
8-10 palsternackor, beroende på storlek
4 msk olivolja
Salt & peppar

Dill & basilika


Ta fram fisken och låt den bli rumstempererad, salta och peppra. Sätt ugnen på 220°.

Sås: Skala jordärtskockorna och tärna dem. Fräs jordärtskockor, schalottenlök, kryddpeppar och ansjovis i smör i en kastrull. Häll på fiskbuljong och grädde och koka tills hälften återstår.
Mixa såsen och smaka av med salt och peppar. Häll ev i lite ansjovisspad för mer smak.

Palsternacka: Skala och klyfta palsternackan. Blanda med olivolja, salt och peppar. Ställ in i ugnen ca 20 minuter.

Fisk: Stek fisken i smör ca 1,5 - 2 minuter på varje sida. Var noga med att inte ha för varm stekpanna!

Lägg palsternackan i botten på varma tallrikar. Lägg fisken ovanpå och häll såsen runt om.
Garnera med dillkvistar och basilika.