Långarygg med sötpotatispuré, 4 personer

Mild, god smak och konsistens.

 

Sås: Beurre blanc
2 st             finhackade schalottenlökar
1 dl             vitt vin
2 msk         vitvinsvinäger
2-3 st          persiljestjälkar
5 st             vitpepparkorn
2 msk          vispgrädde
100 g          rumstempererat smör
Salt, Peppar

Sötpotatispuré
1 st             stor sötpotatis
ca 3 dl        grädde
Salt, Peppar

Smörslungad bladspenat
En påse färsk bladspenat
50 g             smör

Smörstekt långarygg
800 g           långarygg
2 msk          olivolja
1 nypa         flingsalt
100 g           smör

Gör så här:

Sås:
Hacka schalottenlöken fint. Lägg ner alla ingredienser utom grädden och smöret i en kastrull.Koka upp och reducera tills några matskedar vätska återstår.
Sila av vätskan, skölj ur kastrullen och häll tillbaka vätskan. Häll i grädden, koka upp. Ta kastrullen från plattan, rör ned smöret klickvis under vispning. Smaka av med salt och peppar.


Sötpotatispuré:
Skala sötpotatisen och skär den i mindre, lika stora, delar och lägg de i en kastrull.Häll grädde över bitarna tills de är täcka och koka sötpotatisen mjuk. Sila av grädden, spara den. Kör potatisen med stavmixer till slät purékonsistens, späd med kokgrädden vid behov. Smaka av med salt och peppar.

Smörslungad spenat:
Skölj bladspenaten och smält smöret. Vänd runt bladspenaten i det smälta smöret precis innan servering.

Smörstekt långarygg:
Skär fisken i portionsbitar och smörj in fiskbitarna med olivolja.Värm en torr teflonstekpanna och lägg i flingsaltet och fisken.Låt steka tills undersidan fått en gyllene stekyta.
Sänk värmen. Vänd fiskbitarna, lägg i smöret. Ös fisken konstant med det brynta smöret tills fisken uppnått önskad stekgrad, ca 2-4 min