Smörsås med apelsin och ingefära

Detta är en helt ljuvlig sås som passar utmärkt till festfisken. Här har vi serverat den till torsk men prova den gärna till bergtunga eller rödtunga.

 

 

 800 g tex rödtunga, bergtunga, torskrygg

1/2 + 1/2          röd chili
25 g + 25 g      färsk ingefära
1 msk               strösocker
1 dl                   vitt vin, halvtorrt
1 msk               koncentrerad apelsinjuice
1 msk               vitvinsvinäger
200 g               smör, i tärningar
3 msk               gräslök, finskuren

Gör så här:

Skär 1/2 chili och 25 g ingefära i tunna skivor.


Smält socker i en kastrull på medelhög värme tills det är karamelliserat och gyllenbrunt.


Tillsätt vin, apelsinjuice, vinäger och den skivade chilin och ingefäran. Låt koka tills ca 4 matskedar återstår.


Sila av reduktionen och koka upp. Tillsätt smöret i omgångar under vispning, mixa i det sista smöret med en stavmixer för en krämigare och elegantare sås.


Skär 1/2 chili utan kärnor och 25 g ingefära i små tärningar. Tillsätt dessa plus gräslöken och smaka av med salt.


Stek fisken på medelvärme i smör och olja. Krydda med salt och vitpeppar.


Smaklig måltid!