Fiskgryta med långarygg

 

Långan är en utmärkt grytfisk då den är rätt fast i köttet. Prova gärna att tina upp den i lättsaltat vatten. Då rimmas den och blir vitare och fastare.


600 g       långarygg
100 g       räkor, skalade
1 st          gul lök, finhackad
2 st          vitlöksklyftor, finhackade
3 dl          grädde
1,5 dl       vitt vin (halvtorrt)
1 st          morot, skuren i tunna stavar
1 burk      tomatsoppa (vi använde Campbells med basilika)1 st fiskbuljongtärning
Färska kryddor tex. oregano, basilika, timjan
1 krm       cayennepeppar
salt och svartpeppar

Gör så här:
Fräs lök och vitlök i lite smör i en kastrull.

Tillsätt grädde, vin och morötter och låt sjuda i ca 5 minuter.

Skär fisken i små kuber och häll i kastrullen, låt sjuda ca 5 minuter eller tills fisken är helt vit igenom. (Rör inte för mycket i grytan, risken är att fiskbitarna trasas sönder).

Tillsätt tomatsoppan, smula i fiskbuljongtärningen och valfri mängd örter. Smaka av med salt, svartpeppar och cayennepeppar. Häll till sist i räkorna och låt puttra någon minut.

Servera grytan med t.ex ett vitlöksbröd eller ciabatta!