Gong Bao Fisk

(Kinesisk fisk med sichuanpeppar och chili)

Rätten görs traditionellt med mycket chili, men det varierar man efter eget tycke och smak.

Chilibönpasta, sichuanpeppar och risvinäger finns i de flesta asiatiska butiker.

 


800 g       fast, vit fisk tex långa, marulk eller vitling

 

Marinad:
1 krm             salt

2 tsk              kinesiskt risvin (eller torr sherry)

2-2 ½ msk     potatismjöl

2 tsk              neutral olja

Sås :
1 tsk              soja

1 1/2 msk      mörk risvinäger

1 1/2 msk      socker

1/4                 kycklingbuljontärning

2 msk            vatten

Till tillagning:
1 cm             färsk ingefära

2                   vitlöksklyftor

10                 salladslökar, bara de vita delarna (ungefär 50 g)

20                 sichuanpepparkorn

10                 små torkade röda chilifrukter

1 msk            chilibönpasta

1 1/2 msk      potatismjöl

1 dl                jordnötter eller cashewnötter, utan salt (skölj av dem annars)

  

Gör så här:

 

Blanda alla ingredienserna till såsen i en liten skål och ställ åt sidan.

Skär fisken i 1,5 cm stora tärningar. Lägg i en skål med alla ingredienser till marinaden, blanda noga, och tillsätt sedan 2 tsk olja.

Skär ingefäran och vitlöken i tunna skivor.

Skär salladslökarna och de torkade chilifrukterna i 2 cm bitar.

Värm 5 msk olja i en wok. Fritera de torkade chilifrukterna tills de börjar bli bruna, tillsätt sichuanpepparn och sedan kycklingtärningarna.
Woka i ungefär 2 minuter. När kycklingtärningarna blivit vita och är genomstekta, tillsätt chilibönpasta och blanda ordenligt.

Tillsätt sedan salladslök, ingefära och vitlök och blanda igen.

Häll i såsblandningen, rör om några gånger och tillsätt sedan potatismjölet upplöst i vatten.

Rör om ordentligt och tillsätt jordnötterna, rör om och servera med ris.

 

Klicka här för fler goda fiskrecept!