Grillad kolja eller torskrygg med rotfruktsgratäng, äppelkompott och honungsglazerad sparris, 4 personer

Dessa olika smaker kombinerar varandra så väl. Till detta serverades ett gott Pinot Noir vin som blev pricken över i:et. 

 


800 g          koljarygg eller torskrygg
3 msk         hackad, färsk rosmarin
3 msk         flytande smör
1 tsk           liquid smoke
1 msk         balsamico
2                pressade vitlöksklyftor
salt, peppar, chilipulver

Hacka rosmarinen och blanda ihop med flytande smör, liquid smoke, balsamico, pressad vitlök och kryddor. Rada upp fisken i en form och pensla ovansidan med smaksättningen.


Äppelkompott:
3                röda äpplen ex. Red Delicious
3 dl            vatten
1/2 dl         strösocker
10              blad citronmeliss eller grapemynta
1 dl            rödvin
1                nypa salt och chilipulver

Kärna ur och tärna äpplena. Koka upp en kastrull med vatten och socker och ha ner äpplen och strimlad citronmeliss. Låt puttra utan lock till vätskan nästan försvunnit helt (ca 30 minuter). Rör ner vinet och låt det puttra ytterligare ihop några minuter. Låt sval
na.
 

Rotfruktsgratäng:

6                 morötter (300g)
350g           rotselleri
200g           fetaost
2                 ägg
4 dl             vispgrädde
2                 pressade vitlöksklyftor
salt, peppar, oregano

Skala och tunnskiva morötter och rotselleri. Lägg ut ett bakplåtspapper i botten av en springform om ca 25 cm i diameter och kläm fast det. Klipp bort det överflödiga pappret runt om. Varva rotselleriskivor, morötter och smulad fetaost i formen. Vispa ihop ägg, grädde, pressad vitlök och kryddor. Slå stanningen över och platta till det hela. Grädda i 60 minuter i 200°.


Honungsglazerad sparris:
1 knippe       grön sparris
1-2 msk        flytande honung
salt

Grilla fisken och sparrisen. (Fisken bör grillas i ett halster då den skivar sig och lätt går sönder när den börjar bli färdig grillad. Det går dock att grilla direkt på gallret om man kan tänka sig att fisken faller lite isär.)

Pensla fisken runt om med smörblandningen och sparrisen med honung och en nypa salt. Servera med en bit rotsaksgratäng, naturell crème fraiche och äppelkompotten.


Receptet är hämtat från Landleys kök

 

För fler goda recept, klicka här!