Friterad lubb med sallad och limemajonäs, 4 personer

 

Vi blev rejält inspirerade av Sveriges Mästerkock där Linn bjöd på  friterad kyckling med fruktig sallad och limemajonäs.  

Vi friterade lubbfilé istället. Lubben är vit och fast och passar perfekt att fritera. Det blev ingen hemmagjord majonäs utan köpemajonäs smaksatt med lime.

 

Denna rätt rekommenderar vi starkt. Kul att kunna äta hela rätten med händerna då den serveras i salladsblad.

Fler härliga recept hittar ni om ni klickar här! 

                 

 

 

Picklad gurka:                                                         Fruktig sallad:
0,5          gurka                                                         1                  mogen mango                                 
0,5 dl      vitvinsvinäger                                             6 stjälkar     salladslök
1             lime, saften                                                5                  plommontomater
1 dl         socker                                                        10                gula körsbärstomater
1 msk     honung                                                       1                  lime, saften 
2 dl         vatten                                                         2 msk           olivolja

                                                                                  salt efter behag

 

 

 

Lime och honungsmajonnäs:                                 Friterad lubb:
1             äggula                                                         600 g            lubbfilé
0,5 msk  dijonsenap                                                   2                   ägg                                             
0,5 msk  rödvinsvinäger                                             2 dl               vetemjöl
3 dl         matolja                                                         2 msk           salt
1             lime, skal och saft                                       1 liter             cornflakes
några droppar flytande honung                                  kryddor: tex cayennpeppar, chilipulver, svartpeppar, torkad koriander, spiskummin
salt                                                                             frityrolja

 

 

Gör så här:

Picklad gurka:

Detta steg går att förbereda en eller flera dagar före. Blanda alla ingredienser förutom gurkan, värm försiktigt i en kastrull tills sockret löst upp sig. Låt kallna. Medan vätskan kallnar: skär gurkan på mitten (på längden), skrapa ur kärnorna med en tesked så att de två halvorna blir som två ”båtar”. Ta en potatisskalare och ”skala av” remsor av gurka (eller bara hyvla tunt med en osthyvel, som pressgurka). Lägg gurkan i lagen och försäkra dig om att allt är täckt av vätskan. Låt stå i ett par timmar.


Fruktig sallad:

Detta steg kan du förbereda samma dag. Strimla salladslöken fint, skär tomaterna i centimeterstora bitar och gör samma sak med mangon. Blanda ihop allt i en skål med den pressade limen, olivoljan och salt efter smak.


Lime- och honungsmajonäs:
Majonnäs är lite krångligt innan man fått in den rätta knycken! Men ta det försiktigt och ha tålamod. Se också till att gulan, vinägern och senapen är rumstempererade eller att oljan har stått i kylen. Alla komponenter ska ha samma temperatur. Det underlättar jättemycket om du har en ballongvisp. Börja med att vispa ihop gulan, vinägern, och senapen tills det blandat sig fullständigt. Vispa sedan kraftigt medan du droppar i oljan försiktigt. Pausa ibland och vispa igenom (och få med eventuella droppar på skålens kanter). Fortsätt vispa kraftigt medan du häller ned oljan i en smak stråle. När majjon blivit tjock (när oljan är slut). Smaksätt med resterande ingredienser och smaka av med salt.


Friterad lubb: 
Krossa cornflakesen. (Lägg i plastpåse och använd tex en kavel till att krossa flingorna).

Skär fisken i mindre bitar, ca 4 cm tjocka.
Ta fram 3 tallrikar, varav en djup. Lägg vetemjölet med salt och kryddor iblandat i den första. Äggen – uppvispade, i den andra och de krossade cornflakesen i den tredje. Det kan även vara bra att ha ett tredje fat för att lägga de färdigpanerade bitarna på. Värm oljan till 140 grader, kontrollera med en digital termometer. Det går bra i fritös, men jag burkar fritera i stekpanna. Ha en hålslev eller pincett som tål hög värme redo. Ett fat med hushållspapper att lägga den friterade fisken på är att rekommendera. Fritera bitarna (inte för många åt gången – då svalnar oljan!) två minuter på första sidan och en minut på andra sidan brukar bli perfekt. De behöver vändas för att de ska bli jämt friterade och få en fin gyllenbrun färg. När de känns stela är de klara. Lägg på ett fat.


Presentation:
Plocka isär salladshuvudet i separata blad. Om du vill att de ska vara extra krispiga kan de med fördel ligga i ett vattenbad med is i en minut eller två. Torka av bladet, lägg lite picklad gurka i botten, fyll på med den fruktiga salladen och klicka dit lite majonäs. Om du vill slippa kladd kan du använda en spritspåse eller droppflaska till detta. Lägg på den varma fisken och servera! Ni kan också ställa fram alla saker på bordet och så får man plocka ihop sitt eget. Det är lite roligare så!