Rödtunga med vitvinssås á la Morberg

Jag skriver alltid en kommentar om varje recept i mina kokböcker. Då kommer jag ihåg vad jag tyckte om rätten och om något behöver ändras på tills nästa gång. Den här rätten fick full pott!

 

 

Vitvinssås
2 st schalottenlökar
5 st champinjoner
smör, till stekning
4 st persiljestjälkar
1 kvist timjan
5 dl fiskfond
3 dl torrt vitt vin
3 dl vispgrädde
50 g smör
Salt, efter smak
Vitpeppar, efter smak


Rödtunga
800 g rödtungafilé eller rödtungamedaljer med lax
2 st schalottenlökar
2 dl vitt vin
1 dl fiskfond
Salt
vitpeppar


Till servering
1 citron, i klyftor

dillkvistar
havssalt

Såsen
Hacka löken och champinjonerna och fräs dem lätt med persiljan och timjan. Rör ner fiskfonden och vinet och koka ner till hälften återstår.
Slå i grädden och koka ner såsen till dess att det är cirka 5 dl kvar.
(Vänta med smöret)

Fisken
Sätt ugnen på 175 grader.
Salta och peppra fisken. Dela dem längs mitten och rulla ihop dem så att sidan där skinnet suttit är inåt. Ställ eller lägg rullarna i en smord ugnsform. Om ni har rödtungamedaljer med lax så ställ dem i formen. Hacka löken och lägg den runt fisken. Häll på vin och fiskfond, och låt stå i ugnen i ca 10 minuter( ca 15 min om det är medaljer) eller till dess att fisken är vit helt igenom. Ös såsen över lite då och då.

Värm såsen strax före servering och häll i smöret. Blir den för tjock, späd med fond från fisken. Salta och peppra.Servera med en klyfta citron och en dillkvist på varje tallrik.