Lamfärsbullar med citron och rosmarin

4 personer



700 gram             lammfärs
5 msk                  ströbröd
1 dl                      vatten
1 tsk                    salt
0,5 krm                svartpeppar
1                          ägg
2                          vitlöksklyftor, rivna
3 msk                  gul lök, finhackad
1 msk                  färsk rosmarin, finhackad eller 1 tsk torkard rosmarin
1                         citron, finrivet skal
matfett till stekning
 

Gör så här:

Blanda ströbröd och vatten, låt svälla i 10 minuter.

Blanda alla ingredienser och låt vila i ca 30 minuter.

Blöt händerna och forma färsen till köttbullar. Stek i omgångar för bästa resultat.

Goda tillbehör:

Ugnsstekta jordärtskockor:


800 g jordärtskockor
olivolja

salt

 

Skala och skiva jordärtskockorna. Blanda med lite olivolja och rosta i ugnen på 200° i ca 15 minuter.

 

Spenat- och citronsallad:

 

 

2 msk färskpressad citronjuice
1 msk råsocker
3 msk olivolja
1 rödlök
ca 100 g färsk bladspenat
1 dl bladpersilja

Värm citronjuice och socker i en panna på svag värme tills det löser sig. Blanda i olivoljan. Skala och skiva rödlöken. Skölj spenaten och blanda med rödlök och persilja. Häll över citrondressingen.

 

Myntayoghurt:

4 dl turkisk yoghurt
1 riven vitlöksklyfta
4 msk färsk mynta, hackad

Blanda alla ingredienser och låt stå kallt 30 min