Lammfärsbullar med rostade jordärtskockor, citron och spenatsallad samt myntayoghurt

4 port.


700 g                      lammfärs
4                             schalottenlökar
2                             röda chilifrukter
3 msk                     färsk koriander
3                             vitlöksklyftor
1 msk                     riven ingefära
rivet skal av 1 citron
1                            ägg
1 dl                        ströbröd
2 tsk                      salt
1 tsk                      peppar
1 tsk                      malen spiskummin
matfett till stekning
 

Gör så här:

Finhacka schalottenlök, chili och koriander. Skala och pressa vitlöken. Blanda detta med ingefära, citronskal, färs, ägg, ströbröd och kryddorna.

Låt vila i minst 30 minuter. Forma små köttbullar och stek dem i smör eller olja i omgångar tills de är genomstekta och har fått fin färg.

De kan med fördel ha en lätt rosa kärna.

Goda tillbehör:

Ugnsstekta jordärtskockor:

800 g jordärtskockor
olivolja
salt

Skala och skiva jordärtskockorna. Blanda med lite olivolja och rosta i ugnen på 200° i ca 15 minuter.
 

Spenat- och citronsallad
 
2 msk färskpressad citronjuice
1 msk råsocker
3 msk olivolja
1 rödlök
ca 100 g färsk bladspenat
1 dl bladpersilja

Värm citronjuice och socker i en panna på svag värme tills det löser sig. Blanda i olivoljan. Skala och skiva rödlöken. Skölj spenaten och blanda med rödlök och persilja. Häll över citrondressingen.
 

Myntayoghurt

4 dl turkisk yoghurt
1 riven vitlöksklyfta
4 msk färsk mynta, hackad

Blanda alla ingredienser och låt stå kallt 30 min