Dubbelmarinerad lammytterfilé


Detta är en mycket lättlagad och god rätt som passar på buffébordet eller som huvudrätt. Ät den varm eller ljummen.
Servera med potatissallad, potatisgratäng eller en god grönsallad.

 

800 g              lammytterfiléer
Salt och peppar

Marinad 1
1 msk              honung
1 dl                  olivolja
2 msk              färsk hackad rosmarin

Marinad 2
1 dl                  olivolja
Några färska rosmarinkvistar
1 msk              citronsaft och finstrimlat skal från ½ citron

Garnering
Rosmarinkvistar
Citronskal

 

Gör så här:

 

Lägg lammytterfiléerna i dubbla plastpåsar.
Blanda och tillsätt marinad 1. Förslut påsen väl och låt ligga kallt över natten eller minst 4 tim. Vänd påsen några gånger under tiden.

 
Blanda alla ingredienser till marinad 2 i en skål.


Ta fram köttet och låt det bli rumstempererat.


Klappa köttet torrt med hushållspapper. Salta och peppra. Grilla det runt om 4–5 min, beroende på hur varm grillen är eller tillaga i ugnen på 170° tills innertemperaturen är 62-65°.

 

Lägg köttet i marinad 2 och låt det svalna.


Ta upp och skär köttet i tunna skivor lite på snedden. Lägg det på ett fat och ringla över marinad 2.

 

Garnera gärna med extra rosmarin och citron. Strö över 1 tsk flingsalt och dra några tag med svartpepparkvarnen.