Resor till Island
 

 

         

Grimsis Resor är ett litet familjeföretag som under ca 16 år ordnat resor till Island och Färöarna.

 

Det hela började med att Kristina for till Island för att rensa fisk. Istället för 3 månader på ön blev det 12 år + isländsk man och barn. Under årens lopp besökte vi, Anita och Nils-Bertil, flitigt vår dotter med familj. Intresset för Island växte stort, så även bland vänner och bekanta som åkte med till detta vackra land. Detta mynnade ut i att vi startade Grimsis Resor och åker årligen till Island med grupper.  

Genom våra unika kontakter på Island får våra resenärer också en god insyn i landets huvudnäring, bla. besöks fiskmottagning och fiskfabrik.

 

Vi på Grimsis Resor finns med på hela resan, från starten på flygplatsen i Sverige, runt hela Island och tills man landar i Sverige igen. Guidningen är givetvis på svenska.

 

 

            

Island Runt 2018: 20 - 27 augusti

 

Vi håller på för fullt att planera och boka inför nästa års resa. Vi återkommer med pris inom kort.


Dag 1: Sightseeing i Reykjavik - Pärlan

 

Avresa från Landvetter flygplats kl 6.30 med ankomst på Keflavik flygplats på Island 7.30 lokal tid. Flygresan tar ca. 3 timmar. På flyget kan man köpa något att äta och dricka.
            
Vår buss tar oss sedan till Reykjavik. Vi gör en rundvandring i stadens centrum, där vi bl.a. ser på Stadshuset, Alltingsbyggnaden, Domkyrkan, Operahuset mm.

Vi besöker Pärlan där det finns möjlighet att äta lunch medans man beskådar utsikten över Reykjavik. Därefter fortsätter vi till den mäktiga Hallgrimskyrkan som tronar högt över staden. Bussen tar oss sedan till vårt hotell, Miðgarður, som ligger i centrala Reykjavik och kväll disponeras för egna aktiviteter i Reykjavik.

Dag 2: Fiskmottagning –  Sagamuseum - Álafoss - Reykholt

Ingår: frukost + lunch + middag + inträde till Sagamuseum


Vi börjar dagen i hamnen med ett besök på Reykjaviks fiskmottagning. Här landas fisken för att senare distribueras till fiskfabriker runt om i landet. Därefter beger vi oss till Sagamuseet där man upplever Islands äldre historia. Vi äter en gemensam lunch där.

Färden går norrut mot Álafoss ullcenter där man bl.a. kan köpa vackra islandströjor, plädar, garner m.m.
Resan fortsätter till Snorri Sturlusons Reykholt. Platsen ligger i en vacker dalgång och är en av de mest kända kulturplatserna på Island. Vi gör där en promenad vid den nybyggda kyrkan och med många historiska minnen från Snorris tid. I närheten ligger de vackra och säregna Hraunfossarna och Islands största hetvattenkälla Deildartunguhver. Vi övernattar på hotell Langaholt, på västra Island, där vi äter en gemensam middag.

Dag 3: Snæfellsnes - fiskebyn Ólafsvík - Arnarstapi

Ingår: frukost + lunch + middag


Färden går västerut genom Egill Skallagrimsons trakter och Snæfellsnes. På Snöfjällsnäset ( Snæfellsnes) finns fiskehamnar och fiskfabriker i såväl Rif och Ólafsvík. Vi besöker en fiskfabrik och får se deras verksamhet. I Hellissandur äter vi en god fisksoppa och skyrkaka. Ev. ett besök i den lilla Sjömansgården i Hellisandur. Vi rundar Snæfellsnes och stoppar vid det mäktiga Djupalónssandur och den lilla pittoreska fiskhamnen Arnarstapi. Vi övernattar på återigen på hotell Langaholt och äter där en gemensam middag.

Dag 4: Surhajstillverkning - Stykkishólmur - båttur i Breiðarfjörður - Akureyri

Ingår: frukost + lunch + middag, inträde till surhajstillverkningen


Vi åker till bonden och surhajstillverkaren Hildibrandur Bjarnason, som kommer att visa oss sin tillverkning, sitt museum och gården med sin kyrka. Från Stykkishólmur går en båttur ut i Breiðarfjörðurs många öar som bl.a. är kända för sitt rika fågelliv, bla. lunnefågel och havsörn. På båten äter vi dagens lunch. Den som inte vill följa med ut till fågelbergen har möjlighet att göra Stykkishólmur på egen hand, eller kanske ta ett bad.
Därefter går turen norrut mot Akureyri där vi övernattar på hotell Kjarnalundur och äter en gemensam middag.


Dag 5: Mývatn - Egilsstaðir

Ingår: frukost + middag, inträde till torvhusen


Förmiddagen ägnar vi åt att uppleva Akureyri samt att besöka en gammal isländsk gård, Laufás, med sina torvhus. Färden går sedan till Goðafoss och Myvatn som bjuder på en av Islands största naturupplevelser med sina lavaformationer, kokande svavelkällor, kontinentalsockelsprickan, sitt rika fågelliv mm. Området är mycket vulkaniskt, senaste utbrott skedde 1983.
Det blir tillfälle till att bada i den stora varma källan i Myvatn, Jarðböðin, samt ta en promenad i lavalandskapet.
Bussen tar oss sedan till Egilsstaðir och nattens hotell, Gistihúsið. Det blir en gemensam middag även denna kväll.

Dag 6: Östkusten - Petras stenmuseum - Vatnajökull - Skaftafell 

Ingår: frukost + lunch + middag, inträde till stenmuseum


Vi åker utmed Islands östkust, där vi då och då stannar till på platser, med vackra fjordar och höga fjäll. Kanske får vi se vildrenar. Vi besöker Petras stenmuseum i Stöðvarfjörður. Vägen går strax söder om Vatnajökull och vi åker till den lilla staden Höfn, där vi äter dagens lunch, stannar till vid Jökulsárlón, där Vatnajökull ”kalvar” ned i lagunen och stora isblock förs med vattnet till havet. Vidare till naturparken Skaftafell vid foten av Vatnajökull.

Vi fortsätter över Myrdalssandur och genom samhället Vik. Strax efter Vik ligger vårt hotell, Dyrhólaey där vi äter en gemensam middag.

Dag 7: Gullfoss - Geysir - Blå Lagunen

Ingår: frukost


Vi åker genom Islands största jordbruksområde med enorma odlade arealer. Vi åker väster om vulkanen Hekla till Gullfoss med sitt vackra vattenfall, där man kan äta lunch. Vi fortsätter till Geysir med sprutande hetvatten.
Färden fortsätter till Islands gamla tingplats, Þingvellir, som är den största kulturplatsen på Island.

Vi fortsätter till den Blå Lagunen, där de som bokat för att bada får göra det i den stora och varma "källan". Vattnet håller en temperatur om ca. 38 grader. De som inte vill bada kan ta en promenad i lavalandskapet utanför badet. Det finns goda möjligheter att äta och dricka något i kafeterian eller avsluta resan med en middag i anläggningens fina restaurang (föranmälan).

De som så önskar kan stiga av bussen i Reykjavik för att sedan på egen hand ta sig till flygplatsen och vara där två timmar före planets avgång,

00.30. Hemkomst i Landvetter är kl 05.15 svensk tid.

 

Vi håller på att ta fram 2018 års priser.

 

(2017 års pris: med del i dubbelrum: 18.700 kr, enkelrumstillägg 2.900 kr)

 

*Flyg tur och retur med Icelandair från Landvetter
*Guidad bussresa runt Island, ca 240 mil. Svensktalande guide alla dagar
*Isländska bussbolaget SBA hämtar vid flygplatsen dag 1 och lämnar av oss där dag 7
*6 övernattningar, del i dubbelrum, bra hotell med frukost
*4 luncher
*5 middagar
*Inträde till Saga museet, Sjömansgården i Hellissandur, surhajstillverkaren, torvhusen i Akureyri och Petras stenmuseum

  

För er som är intresserade av att rida Islandshäst eller gå ut med båt på valsafari eller havsfiske kan vi ordna detta.

För mer information eller bokning ring: 033-288092 eller till

Anita 0702-588445.

Det går även bra att skicka ett e-mail till: resor@grimsis.se

 

            

Skriv ut

            

Foton från vår resa Island Runt 2016:

 

 

            

 

Foton från våra resor till Island: