Resor till Island
 

 

         

Grimsis Resor är ett litet familjeföretag som under ca 16 år ordnat resor till Island och Färöarna.

 

Det hela började med att Kristina for till Island för att rensa fisk. Istället för 3 månader på ön blev det 12 år + isländsk man och barn. Under årens lopp besökte vi, Anita och Nils-Bertil, flitigt vår dotter med familj. Intresset för Island växte stort, så även bland vänner och bekanta som åkte med till detta vackra land. Detta mynnade ut i att vi startade Grimsis Resor och åker årligen till Island med grupper.  

Genom våra unika kontakter på Island får våra resenärer också en god insyn i landets huvudnäring, bla. besöks fiskmottagning och fiskfabrik.

 

Vi på Grimsis Resor finns med på hela resan, från starten på flygplatsen i Sverige, runt hela Island och tills man landar i Sverige igen. Guidningen är givetvis på svenska.

 

 

            

Island Runt 2018: 20 - 27 augusti

 

Vi håller på för fullt att planera och boka inför nästa års resa. Reseprogrammet blir troligtvis detsamma som år 2017. Vi återkommer med pris inom kort.

Island Runt 11 - 18 juni 2017.
 

 

Dag 1: Sightseeing i Reykjavik

Ingår: lunch + inträde till Sagamuseum


Avresa från Landvetter flygplats kl 6.30 med ankomst på Keflavik flygplats på Island 7.30 lokal tid. Flygresan tar ca. 3 timmar. På flyget kan man köpa något att äta och dricka.
            
Vår buss tar oss sedan direkt till Reykjavik. Vi gör en rundvandring i stadens centrum, där vi bl.a. ser på Stadshuset, Alltingsbyggnaden, Domkyrkan, Operahuset mm.

Därefter beger vi oss till Sagamuseet där vi också äter dagens lunch.


Bussen tar oss sedan till vårt hotell Fosshotel Baron i centrala Reykjavik, och eftermiddag och kväll disponeras för egna aktiviteter i Reykjavik.

Dag 2: Fiskmottagning –  Reykholt

Ingår: frukost + middag


Vi börjar dagen med ett besök på Reykjaviks fiskmottagning och därefter besöker vi Hallgrimskyrkan och Pärlan, där man kan äta en god lunch medans man beskådar utsikten över Reykjavik.

Färden går norrut mot Álafoss ullcenter där man bl.a. kan köpa vackra islandströjor, plädar, garner m.m.
Resan fortsätter till Snorri Sturlusons Reykholt. Platsen ligger i en vacker dalgång och är en av de mest kända kulturplatserna på Island. Vi gör där en promenad vid den nybyggda kyrkan och med många historiska minnen från Snorris tid. I närheten ligger de vackra och säregna Hraunfossarna och Islands största hetvattenkälla Deildartunguhver. Vi övernattar på hotell Bifröst där vi äter en gemensam middag.

Dag 3: Snæfellsnes - fiskebyn Ólafsvík - Stykkishólmur

Ingår: frukost + lunch + middag


Färden går västerut genom Borgarnes, Egill Skallagrimsons trakter och Snæfellsnes. På Snöfjällsnäset ( Snæfellsnes) finns fiskehamnar och fiskfabriker i såväl Rif och Olafsvik. Vi besöker en fiskfabrik och får se deras verksamhet. I Rif äter vi en god fisksoppa och skyrkaka. Ev. ett besök i den lilla Sjömansgården i Hellisandur. Vi rundar Snæfellsnes och stoppar vid det mäktiga Djupalónssandur och den lilla pittoreska fiskhamnen Arnarstapi. Vi övernattar på hotell Langaholt och äter där en gemensam middag.

Dag 4: Surhajstillverkning - båttur i Breiðarfjörður - Akureyri

Ingår: frukost + lunch + middag, inträde till surhajstillverkningen


Vi åker till bonden och surhajstillverkaren Hildibrandur Bjarnason, som kommer att visa oss sin tillverkning, sitt museum och gården med sin kyrka. Från Stykkishólmur går en båttur ut i Breiðarfjörðurs många öar som bl.a. är kända för sitt rika fågelliv, bla. lunnefågel och havsörn. På båten äter vi dagens lunch. Den som inte vill följa med ut till fågelbergen har möjlighet att göra Stykkishólmur på egen hand, eller kanske ta ett bad.
Därefter går turen norrut mot Akureyri där vi övernattar på ett bondgårdshotell, Öngulsstaðir, och äter en gemensam middag.


Dag 5: Mývatn

Ingår: frukost + middag, inträde till torvhusen


Förmiddagen ägnar vi åt att uppleva Akureyri samt att besöka en gammal isländsk gård, Laufás, med sina torvhus. Färden går sedan till Goðafoss och Myvatn som bjuder på en av Islands största naturupplevelser med sina lavaformationer, kokande svavelkällor, kontinentalsockelsprickan, sitt rika fågelliv mm. Området är mycket vulkaniskt, senaste utbrott skedde 1983.
Det blir tillfälle till att bada i den stora varma källan i Myvatn, Jarðböðin, samt ta en promenad i lavalandskapet.
Nattens hotell heter Svartiskogur. Det blir en gemensam middag även denna kväll.

Dag 6: Östkusten - Petras stenmuseum - Vatnajökull - Kirkjubæjarklaustur

Ingår: frukost + lunch + middag, inträde till stenmuseum


Vi åker igenom Egilsstaðir och vidare utmed Islands östkust, där vi då och då stannar till på platser, med vackra fjordar och höga fjäll. Kanske får vi se vildrenar. Vi besöker Petras stenmuseum i Stöðvarfjörður. Vägen går strax söder om Vatnajökull och vi åker till den lilla staden Höfn, där vi äter dagens lunch, stannar till vid Jökulsárlón, där Vatnajökull ”kalvar” ned i lagunen och stora isblock förs med vattnet till havet. Vidare till naturparken Skaftafell vid foten av Vatnajökull.

Vi fortsätter över Myrdalssandur och åker sedan igenom Gunnar på Hliðarendis gamla domäner, i Njáls sagas fotspår. Här finns Islands största jordbruksområde med enorma odlade arealer. Österut ligger Eyjafjallajökull, där ett vulkanutbrott ägde rum 2010. Väl framme i det lilla samhället Hella tar vi in på kvällens hotell, Hotel Hella, där vi äter en gemensam middag.

Dag 7: Vik - Gullfoss - Geysir - Blå Lagunen

Ingår: frukost, lunch


Vi åker väster om vulkanen Hekla till Gullfoss med sitt vackra vattenfall, där vi äter vår lunch. Vi fortsätter till Geysir med sprutande hetvatten.
Färden fortsätter till Islands gamla tingplats, Þingvellir, som är den största kulturplatsen på Island.

Vi fortsätter till den Blå Lagunen, där de som bokat för att bada får göra det i den stora och varma "källan". Vattnet håller en temperatur om ca. 38 grader. De som inte vill bada kan ta en promenad i lavalandskapet utanför badet. Det finns goda möjligheter att äta och dricka något i kafeterian eller avsluta resan med en middag i anläggningens fina restaurang (föranmälan).

De som så önskar kan stiga av bussen i Reykjavik för att sedan på egen hand ta sig till flygplatsen och vara där två timmar före planets avgång,

00.30. Hemkomst i Landvetter är kl 05.15 svensk tid.

Pris med del i dubbelrum: 18.700 kr

 

*Flyg tur och retur med Icelandair från Landvetter
*Guidad bussresa runt Island, ca 240 mil. Svensktalande guide alla dagar
*Isländska bussbolaget SBA hämtar vid flygplatsen dag 1 och lämnar av oss där dag 7
*6 övernattningar, del i dubbelrum, bra hotell med frukost
*5 luncher
*5 middagar
*Inträde till Saga museet, Sjömansgården i Hellissandur, surhajstillverkaren, torvhusen i Akureyri och Petras stenmuseum

  

För er som är intresserade av att rida Islandshäst eller gå ut med båt på valsafari eller havsfiske kan vi ordna detta.

För mer information eller bokning ring: 033-288092 eller till

Anita 0702-588445.

Det går även bra att skicka ett e-mail till: resor@grimsis.se

 

            

Skriv ut

            

Foton från vår resa Island Runt 2016:

 

 

            

 

Foton från våra resor till Island: