Fiskoppa med saffran á la Morberg

 

Soppa från Per Morbergs kokbok Morberg: scenen, livet och konsten att laga mat.

 

600 g havskatt, marulk, lubb, kolja
1/2 purjolök
1 gul lök
1 morot
2 selleristjälkar
4 msk olivolja
3 vitlöksklyftor
3 dl vitt vin
2,5 dl vispgrädde
2 msk tomatpuré
1 pkt saffran
1/2 liter fiskfond eller hummerfond
salt och vitpeppar
1 dl färska kryddor (tex. timjan, basilika)
1 knivsudd chilipeppar
(ev. 1 kg blåmusslor)

Gör så här:

 

  • Skär fiskfiléerna i ca 2 cm stora bitar.
  • Skölj och strimla det vita på purjolöken. Skala och hacka löken och moroten och skär sellerin i fina bitar.
  • Fräs alltsammans utom fisken i oljan i en gryta. Pressa i vitlöken.
  • Tillsätt vin, grädde, tomatpuré, saffran, fiskfond, salt och kryddor och låt soppan sjuda ca. 10 minuter.
  • (Skölj och borsta musslorna noga. Släng alla som är trasiga eller som redan har öppnat sig. Lägg dem i grytan.)
  • Lägg i fiskbitarna och låt soppan koka upp och sedan sjuda i några minuter. Fisken ska inte koka sönder.
  • Ta av grytan från värmen och låt den dra ett par minuter innan du serverar den.