Fylld benfri lammstek

Vår benfria lammstek ligger behändigt i ett nät. Att fylla lammsteken med kryddor, grönsaker, frukt, nötter osv är väldigt gott. Klipp små hål i nätet på vardera ända av steken och tryck in fyllningen i köttet. Här kommer några förslag på fyllning:

 

Svärmor Iris fyllning

 

1 benfri lammstek 1,5 - 2 kg
2 msk smör eller olja
1 gul lök, hackad
1 äpple, i bitar
20 katrinplommon, delade
1 msk mynta, torkad
1/2 msk paprikapulver
rejält med salt och peppar

 

Gör så här:

Stek lök, äpple och katrinplommon i smör. Krydda med mynta, paprikapulver, salt och peppar. Gör hål i nätet på steken på bägge sidor och tryck in fyllningen i köttet. Krydda steken runt om med salt och peppar. Sätt ugnen på 220°C. Lägg steken i en ugnsfast form och stek i 15-20 min, eller tills köttet tar färg. Häll på några deciliter vatten och sänk sedan värmen till 160°C och fortsätt steka i ca en timme eller till köttermometern visar 65 grader (för rosa i mitten) eller 70 grader för väl genomstekt. Se till att det finns vatten i formen och använd skyn till att göra sås på. Ta ut och låt köttet vila i foliepapper ca 15 min.


Fler goda lammrecept hittar ni om ni klickar här!

Senaps- och persiljefyllning

 

1 benfri lammstek 1,5 - 2 kg
2 skivor vitt bröd
3 vitlöksklyftor
50 g pecorinoost eller parmesanost
3-4 msk persilja, hackad
2 tsk dijonsenap
2 msk olivolja
1/2 tsk salt
1/4 tsk peppar

 

Gör så här:

Kör bröd, vitlök, ost och persilja i matberedare (eller riv sönder brödet för hand och blanda i resten av ingredienserna). Blanda i senap, olja, salt och peppar. Klipp hål i nätet på steken på bägge sidor och tryck in fyllningen i köttet. Krydda runt om med salt och peppar. Sätt ugnen på 180°C. Lägg köttet i en ugnsfast form och stek i ca 1 timme eller tills köttermometern visar 65 grader (för rosa i mitten) eller 70 grader för väl genomstekt. Ta ut köttet och låt det vila i foliepapper 15 minuter innan det skärs upp.

Nordafrikansk inspiration

 

1 benfri lammstek 1,5 -2 kg
4 msk. pinjenötter
12 torkade aprikoser
6-8 fikon
1 fralla
1 rosmarin kvist
1/2 tsk. ingefära (torkad)
1/2 tsk. kanel
nymald peppar
salt
2 msk. olivolja
50 g fetaost

 

Gör så här:

Rosta pinjenötterna i en stekpanna tills de tar färg. Hacka aprikoserna och fikonen. Riv brödet i bitar och kör i matberedare tillsammans med rosmarin, kryddor och olja. Blanda i nötter, frukt och ost. Klipp hål i nätet på vardera sida av steken och tryck i fyllningen i köttet. Krydda köttet runtom med salt och pepapr. Sätt ugnen på 220°C. Lägg steken i en ugnsfast form och stek i 15-20 min, eller tills köttet tar färg. Häll på några deciliter vatten och sänk sedan värmen till 160°C och fortsätt steka i ca en timme eller till köttermometern visar 65 grader (för rosa i mitten) eller 70 grader för väl genomstekt. Se till att det finns vatten i formen och använd skyn till att göra sås på. Ta ut och låt köttet vila i foliepapper ca 15 min.