Ahlbergs fisksoppa   

(ur boken Aptit på Sjuhärad) 

 

4 personer

 

1/2 purjolök
1 gul lök
1 fänkål
4 morötter
1/2 liten rotselleri
1 knippe persilja (spara lite till dekoration)
1 knippe dill (spara lite till dekoration)
2 burkar hela konserverade tomater
3 dl torrt vitt vin
5 dl vatten

1 fiskbuljongtärning
4 krossade enbär (kan uteslutas)
1 tsk timjan
1 lagerblad
3 dl grädde
1 påse saffran
1 vitlöksklyfta

 

Pernod efter smak (kan uteslutas)
salt och peppar efter smak

 

600 g fisk av fastare slag, tex lubb, långa eller havskatt, i 2x2 cm tärningar

Gör så här:

 

1. Strimla grönsakerna (ej vitlöken) och fräs dem i en kastrull. De får ej ta färg.

 2. Tillsätt de hela konserverade tomaterna, var noga med att hälla ifrån tomatsaften. Låt tomaterna fräsa med någon minut.

3. Tillsätt vin, vatten, fiskbuljongtärning, enbär, timjan och lagerblad. Låt alltsammans sjuda tills grönsakerna är halvklara.
4. Tillsätt grädde och saffran, pressa vitlöken samt tillsätt en skvätt Pernod efter smak. Låt koka upp och smaka av med salt och peppar.
5. Lägg i fisken och dra av kastrullen från plattan. Låt stå tills fisken är klar, dvs. när den är helt vit igenom.

Strö över lite persilja och dill.

Klicka här för fler goda fiskrecept!