Sjö(röd)tunga Walewska

 

Visste ni att:

 

Maria Walewska (1789-1817) var polsk grevinna. Hon var Napoleon Bonapartes älskarinna och födde honom en son, Alexander (1810 - 1868), som gjorde diplomatisk karriär. 1849 bildade Alexander en klubb i Paris. Till klubbens 50-års jubileum skapade en fransk mästerkock den berömda rätten till Maria Walewskas ära, 72 år efter hennes död.

Intresserade av fler läckra fiskrecept? Klicka här!

800 gr rödtungafilé eller rödtungamedaljer
1 dl vitt vin, torrt
1,5 dl fiskbuljong ( vatten + ½ fiskbuljongtärning)

 

Gratängsås:

1,5 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
2 dl fiskspad
0,5 dl vispgrädde eller matlagningsgrädde
1 äggula
50 gr smör eller margarin
salt, vitpeppar

 

Gratinering:

4 port. potatismos
1 äggula
100 gr kräftstjärtar eller räkor
5 champinjoner eller kantareller, smörfrästa

Gör så här:

 

Smörj en ugnssäker form och lägg i fiskfiléerna / medaljerna. Häll på vin och så mycket fiskbuljong att det nätt och jämt täcker fisken. Täck fatet med aluminiumfolie. Sjud fisken i ugn, 200 grader,i ca 15 minuter.

Häll försiktigt ner fiskspadet från fatet i en kastrull och koka ihop det något. Håll fisken varm. Fräs matfett och mjöl. Späd med fiskspad och grädde. Låt såsen koka i ca. 3 min. Ta såsen från värmen.

Rör ner äggulan och tillsätt fett i klickar. Rör hela tiden. Smaksätt med salt och peppar om det behövs.

Gör ett gott potatismos och tillsätt äggulan. Spritsa potatismoset runt fisken. Häll såsen över fisken. Gratinera tills rätten fått färg i 250 grader, i ca 10 minuter.

Garnera med kräftstjärtar eller räkor och smörfräst svamp. För att göra den extra lyxig kan man gratinera även med tryffel.