Lammstek med kikärter, yoghurt och ugnsbakade grönsaker á la Jamie Oliver

En mycket god lammrätt! Köttsaft och yoghurtröran droppar ned på grönsakerna som blir riktigt smakrika.

Recept från Jamie Olivers "Middag med Jamie". 

6 portioner

 

1 benfri lammstek ca 1,5 kg (ta ur steken ur nätet)
3 vitlöksklyftor, skalade och finhackade
1 rejäl bunt färsk koriander, hackad
1 rejäl bunt färsk mynta, hackad (går bra med 2 tsk torkad också)
1 burk (400 g) kikärter, avrunna
havssalt och svartpeppar
saften av 1/2 citron
5 dl naturell yoghurt
1 stor kålrot, i bitar
4 morötter, i bitar
1 stor squash, i bitar
2 rödlökar, i 4 delar
1 hel vitlök, bruten i klyftor
4 msk olivolja

Gör så här:

 

Använd matberedare eller mortel och kör vitlöken, koriander, mynta och hälften av kikärtorna tills det har bildats en pasta.
Krydda pastan med salt och svartpeppar, tillsätt sedan citronsaft och yoghurt.
Häll hälften av marinaden i en stor plastpåse. Krydda lammsteken med salt och svartpeppar och lägg den i plastpåsen med marinaden. Använd resten av marinaden som kall sås.
Knyt ihop påsen och vänd och vrid den så att marinaden täcker köttet runtom. Låt det stå och marinera minst 1 timme men gärna upp till 24 timmar i kylskåpet.

Värm ugnen till 175 grader. Lägg kålrötter, morötter, squash, lök, vitlök och resten av kikärtorna i en långpanna. Strö över rejält med salt och peppar. Droppa över olivolja och rör om så att allt täcks.

Ta ut lammet ur påsen, lägg det på ugnsgallret och ställ det ovanför långpannan med grönsaker. Ugnsstek i ca 1 timme eller tills innertemperaturen mäter 65 grader. Vänd grönsakerna efter halva tiden.

Ta ut lammsteken och lägg över aluminiumfolie. Sätt ugnen på grilltemperatur och ge grönsakerna en härlig stekyta.

Servera lammet tillsammans med grönsakerna och den kalla såsen.

Klicka här för fler lammrecept!