Lammytterfilé med apelsin- och grönpepparsås

4 personer

 

800 gr lammytterfilé
salt och peppar
Börja med att lägga fram köttet så att det håller rumstemperatur vid tillagning.

 

Apelsinsås:

 

1 apelsin finrivet skal och saften
1 msk torkade grönpepparkorn
1/2 dl outspädd apelsinjuice
1 1/2 dl vatten
1/2 msk mörk kalvfond eller 1/2 köttbuljongtärning
2 1/2 dl grädde
1 tsk honung
några droppar såsfärg
maizenamjöl till redning
salt och peppar

Gör så här:

 

Tvätta apelsinen väl och finriv skalet. Lägg i skalen i en kastrull och pressa i apelsinsaften.Tillsätt resten av ingredienserna till såsen förutom maizenmjölet och koka på svag värme i 10 minuter. Red av med maizenamjöl och krydda med salt och peppar.
Lammytterfilén:

Hetta upp lite olja i en stekpanna och bryn filéerna på hög värme runt om så att köttet "stängs" och därmed förhindra att köttsaften läcker ur. Salta och peppra.

 

Lägg köttet i en ugnsfast form och stek i ca 15 - 20 minuter. Sätt i en köttermometer. Köttet är svagt rosa i miiten när innertemperaturen mäter 65 grader. Vid 70 grader är köttet helt genomstekt.

Servera exempelvis med potatisklyftor, kokt broccoli och dekorera med några apelsinklyftor.

(Recept hämtat ur Veislubók Hagkaups)


För fler goda lammrecept: Klicka här!