800 gr lammytterfilé
salt och peppar
Börja med att lägga fram köttet så att det håller rumstemperatur vid tillagning.
Apelsinsås:
1 apelsin finrivet skal och saften
1 msk torkade grönpepparkorn
1/2 dl outspädd apelsinjuice
1 1/2 dl vatten
1/2 msk mörk kalvfond eller 1/2 köttbuljongtärning
2 1/2 dl grädde
1 tsk honung
några droppar såsfärg
maizenamjöl till redning
salt och peppar
Gör så här:
Tvätta apelsinen väl och finriv skalet. Lägg i skalen i en kastrull och pressa i apelsinsaften.Tillsätt resten av ingredienserna till såsen förutom maizenmjölet och koka på svag värme i 10 minuter. Red av med maizenamjöl och krydda med salt och peppar.
Lammytterfilén:
Hetta upp lite olja i en stekpanna och bryn filéerna på hög värme runt om så att köttet "stängs" och därmed förhindra att köttsaften läcker ur. Salta och peppra.
Lägg köttet i en ugnsfast form och stek i ca 15 - 20 minuter. Sätt i en köttermometer. Köttet är svagt rosa i miiten när innertemperaturen mäter 65 grader. Vid 70 grader är köttet helt genomstekt.
Servera exempelvis med potatisklyftor, kokt broccoli och dekorera med några apelsinklyftor.