Lammstek med färska kryddor

Lååång tid i ugnen

 

Den här steken får stå i ugnen halva da´n på låg värme. Köttet blir mycket "mjuk" och gott. Ta de färska kryddor som finns hemma.

1 lammstek med ben ca 2,5 kg
salt och svartpeppar
olika färska kryddor såsom basilika, rosmarin, timjan, salvia, mynta, oregano

Gör så här:

 

Krydda steken rejält med salt och svartpeppar. Mosa kryddorna lite lätt i en mortel och smörj in steken med dem.
Låt gärna steken ligga i kylskåpet några dagar i en plastpåse så att den tar smak av de goda kryddorna.
Sätt ugnen på 70 grader och ugnsstek steken i ca 6 timmar eller tills innetemperaturen är 65 grader för rosa kött och 70 för väl genomstekt.
Häll gärna på 4-5 dl vatten den sista timmen och gör en sås på skyn.

 

Sås på skyn:

Häll av skyn i en kastrull när köttet är färdigstekt. Red skyn genom att blanda 2 msk vetemjöl och 1 dl grädde. Låt sjuda i 5 minuter.
Häll i 2 msk soja, 2 msk vinbärsgelé och krydda med salt och svartpeppar.

 

 

Låt er inspireras av fler goda lammrecept: Klicka här!