Helstekt lammsadel med tomat, vitlök och basilika

 

 

 

För fler goda lammrecept: Klicka här!

 

1               hel lammsadel
salt och svartpeppar
2 kvistar    färsk rosmarin
                eller 1 tsk torkad rosmarin
4 kvistar    färsk timjan
                eller 1 tsk torkad timjan


1               hel vitlök
1/2 bunt    basilika, hackad
20 st         fetaosttärningar
2 msk       pinjenötter
10             svarta oliver
12             körsbärstomater, halva

Gör så här:

Skär längs ryggraden på sadeln ända ner till revbenen så att det blir en öppning där fyllningen skall läggas.
Krydda hela sadeln med salt och peppar. Lägg i rosmarin- och timjankvistarna i öppningen.

Lägg sadeln och den hela vitlöken i en ugnsfast form och ugnsstek i 50 minuter i 180 grader.
Ta ut vitlöken och skala klyftorna. Blanda vitlök, basilika, fetaost, pinjenötter, oliver och tomater och krydda med salt och peppar.

Lägg i blandningen i öppningen på köttet och sätt in i ugnen ytterligare 10 minuter.

Servera tex med klyftpotatis och aioli.
Recept hämtat från isländska "mat- och vintidningen" Gestgjafinn 17. tbl 2009

 

 

Vinförslag:
Chianti Classico, Peppoli från Antinori varunummer 32231 (kostar 139 kr) eller Glen Carlou Tortoise Hill från Sydafrika varunummer 81531 (kostar 99 kr)