Lammbog med rotsaker i timjanbuljong

 

1 1/2 kg benfri lammbog

1 köttbuljongtärning

1 morot

1 gul lök

20 g rotselleri

1 vitlöksklyfta

7 vitpepparkorn

1 msk salt

 

Rotsakstärningar:


1 palsternacka

30 g rotselleri

1 stor morot

4 potatisar

1/2 kålrot

1 knippa färsk timjan

salt och peppar efter smak

Gör så här:

1. Skala morot, lök och rotselleri och dela i ett par bitar. Lägg köttet i en gryta tillsammans med grönsakerna, vitlöksklyftan, buljongtärningen, peppar och salt. Häll på vatten så det nätt och jämt täcker. Låt köttet sjuda sakta under lock i 1 1/2 timme. Skumma då och då. Ta upp köttet och håll det varmt (tex i aluminiumfolie). Sila ifrån grönsakerna och koka upp buljongen något.

 

2. Skala och tärna rotsakerna och potatisen. Lägg i tärningarna i buljongen och koka dem nätt och jämt mjuka, 10-15 min.
Klipp ned timjan i grönsakerna. Smaka av med salt och peppar.

 

3. Skär köttet i skivor. Häll upp buljong och grönsaker i en djup skål, lägg på köttet. Servera genast med gott bröd till.

Recept från: http://www.recept.nu/

För inspiration och fler goda recept: Klicka här!