Kebabspett med lammfärs 

(även kallad Farish kebab enligt Per Mobergs grillbok Moberg grillar)

12 st grillspett

 

600 - 700 g lammfärs
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
0.5 dl färsk koriander
0.5 dl bladpersilja
5 msk myntablad
2 ägg
1 msk paprikapulver
1 tsk svartpeppar
1 msk spiskummin
0,5 - 1 tsk sambal oelek ( beroende på hur starkt man tål)
Salt efter smak
Olivolja till pensling

Garnering:

 

Svarta oliver, mynta, olivolja

 

Kebab:

 

1. Lägg spett av trä i blöt 1–2 timmar innan du börjar grilla.
2. Ta fram köttfärsen och lägg den i en bunke.
3. Skala och dela löken och vitlöken i mindre bitar.
4. Mixa lökbitarna i matberedare tillsammans med koriandern, bladpersiljan och myntan. Eller finhacka alltsammans för hand.
5. Lägg det mixade i bunken med köttfärsen.
6. Tillsätt äggen, alla kryddorna och saltet och blanda till en smidig färs.
7. Blöt händerna och forma färsen till små korvar, cirka 10 cm långa.
8. Trä upp korvarna på spett (olja in spetten först om de är av metall) och tryck fast dem ordentligt. Pensla med olja.
9. Grilla spetten i cirka 3–4 minuter runt om.
10. Servera med tsatsiki, grönsallad och peperoni.

Tsatsiki:

 

1 gurka
2 tsk salt
2-4 vitlöksklyftor
4 dl grekisk yoghurt
1 msk pressad citron
1 msk olivolja

 

1. Skala gurkan. Riv den på den grova sidan av rivjärnet eller skär den i 5 mm stora tärningar. 2. Lägg den i en skål och strö på salt. Låt stå kallt i cirka 30 minuter.
3. Skala och finhacka vitlöksklyftorna.
4. Lägg dem i en skål och tillsätt yoghurten, citronen och olivoljan.
5. Häll av gurkspadet.
6. Blanda ner gurkan i yoghurten och smaka av.
7. Ställ såsen kallt.
8. Garnera tsatsikin med svarta oliver och kanske lite finhackad mynta och några droppar olivolja.


Recept för såväl vardag som fest: Klicka här!