Torsk Benedict - Kul brunchrätt eller smårätt

 




800 g torskrygg
2 msk salt
smör och olja att steka i

Hollandaisesås :
200 g smör, smält
4 äggulor
2 msk vitt vin, torrt
1-1,5 tsk salt
4 tsk pressad citronsaft

Pocherat ägg:
4 st ägg
2 l vatten
0,5 dl ättiksprit, 12%

½ pkt bacon
4 st brödskivor
Smör till stekning


Gör så här:

Salta fisken och ställ den i kylen i minst en timme.

Sås: Smält smöret och ställ det åt sidan. Blanda äggulor och vin i en tjockbottnad kastrull och ställ den i ett hett vattenbad. Vispa kraftigt tills blandningen tjocknar och blir krämig. Ta bort kastrullen från vattenbadet och vispa droppvis i det smälta smöret. Smaka till sist av med salt, peppar och citron.
Observera att såsen lätt skär sig om man försöker värma den igen, så varmhåll försiktigt!

Knaperstek bacon och låt det rinna av på lite hushållspapper. Stek brödet på båda sidor.

Torka bort saltet på torsken och torka den torr. Stek försiktigt på medelvärme i 2-3 minuter på varje sida.

Ägg: Koka upp vattnet och håll det sedan sjudande. Knäck ett ägg i en kopp och vänd försiktigt ner det i vattnet och låt det sjuda i ca 4 minuter. Ta upp med hålslev och låt rinna av på smörpapper.

Lägg torsken på brödet, lägg sen på ägg, sås och toppa med bacon.



Klicka här för fler läckra fiskrecept!