Lammgryta med citron och fetaost



10 personer


1,5 kg benfri lammbog
Smör
Flingsalt
Nymald svartpeppar


2 gula lökar
8 vitlöksklyftor
2 ekologisk citron
4 burkar hela tomater
7 dl vatten
4 tärningar köttbuljong
2 msk torkad oregano
3 burkar stora, vita bönor
1 dl färsk oregano
1 dl hackad dill
400 g fetaost
3 dl kalamataoliver

Skär köttet i bitar, ca 3x3 cm. Bryn i smör i en stekpanna. Ta inte för mycket kött i stekpannan var gång, utan bryn i omgångar. Krydda med salt och peppar, och ställ åt sidan.
Skala och hacka lök och vitlök. Skala av det yttersta, gula skalet på citronen med en potatisskalare eller med ett zestjärn. Fräs lök och vitlök i en stor gryta. Tillsätt tomater, vatten (vattnet ska nå precis över köttet i grytan så det kan behövas mer än 7 dl), buljong, torkad oregano och citronskal. Koka upp och lägg i köttet.
Koka sakta under lock i ca 2 timmar, eller tills köttet känns mört. Skölj bönorna och låt dem rinna av. Blanda i bönor, färsk oregano och dill i grytan och värm.
Smaka av med salt och peppar.

Häll upp grytan på ett stort, djupt fat. Strö över smulad fetaost och oliver.
Servera tex. med potatis eller couscous, tzatziki och ett gott bröd!