Lyxig pasta med röding och räkor

 

4 portioner

3 dl vatten
1,5 dl grädde
0,5 fänkål, ca 75 g
2 msk olivolja
½ gul lök
4 vitlöksklyftor
1 röd chili
1 morot
2 msk limesaft + ev lite extra att smaka av med
1 lime, skalet
1 fiskbuljongtärning
Ev. en nypa socker att runda av med
1 rödingfilé
ca 100 g räkor utan skal
ca 500 g långa eller lubb
300 g tagliatelle
2 lime till garnering och servering

 

Skölj av rödingen och skär loss skinnet. Skär all fisk i tärningar, inte för små, och salta ordentligt. Låt stå i minst 15 minuter.

Skala och tärna morot och fänkål. Hacka lök, chili och vitlök. Ställ åt sidan.

Koka pastan.

Hetta upp oljan i en stor gryta. Fräs morot, fänkål, lök, chili och vitlök ett par minuter.
Tillsätt vatten, buljongtärning, rivet skal och saft från lime. Koka upp.

Lägg i fisktärningarna och sjud sakta ca 3 min.
Ta grytan av värmen och låt fisken ligga och dra åt sig smaken från buljongen i 5 minuter.
Ta upp den med hålslev.
Koka ihop buljongen till 1,5 dl. Tillsätt grädde och koka samman till 2,5 dl. Smaka av med svartpeppar och ev salt och en nypa socker.

Vänd ner den kokta och väl avrunna pastan i såsen. Blanda försiktigt i grönsaker, fisk och skaldjur. Låt allt bli varmt och lägg upp på ett stort, uppvärmt fat.

Garnera med rivet skal av 2 lime och klyftor av 1.