Rödtunga Grenoble


Här är en lättlagad och mycket god rätt med smörkokt rödtunga, rödbetor, kapris och brynt smör. Receptet kommer från Myllymäkis kokbok Fisk & Skaldjur, där rätten lagas med hälleflundra.


800 g rödtungafilé

8 rödbetor

150 g smör

2 bananschalottenlökar i grova skivor

1 citron, pressad juice

4 msk kapris

10 cm pepparrot, finriven

smör och matolja till stekning

salt

dill

Koka rödbetorna mjuka i saltat vatten i en kastrull, ca 15-20 minuter (vinterbetor den dubbla tiden). Skala och dela dem i grova bitar.

Smält och bryn smöret i en kastrull. Tillsätt lök, betor och citronjuice. Låt koka ihop tills löken börjar mjukna, tillsätt kapris och smaka eventuellt av med mer citronjuice.

Salta fisken och stek den i olja på hög värme, ca 30 sek. Lägg i en rejäl klick smör. När smöret är brynt, sänk värmen, vänd fisken och ös den med smöret. Servera genast med kokt potatis, grönsakerna, pepparrot och dill.