Tomat & Curryfisksoppa


Detta recept kommer från den isländska mattidningen Gestgjafinn. Soppan är mustig, fylld med curry, tomater och grädde .



4 portioner

600 g vit fisk, tex långa, lubb,sej eller kolja, i 2x2 cm tärningar

3 msk olja

1 gul lök, finhackad

1 morot, skuren i tärningar

1 selleristjälk, skivad

1 paprika, skuren i bitar

2 vitlöksklyftor, pressade

1 tsk paprikapulver

1 tsk mild curry

1 dl vitt vin

400 g krossade tomater

5 dl vatten

1 fiskbuljongtärning

1,5 dl grädde

3 msk persilja, finhackad

3 msk konjak (kan uteslutas)

salt och svartpeppar

Stek lök, vitlök, morot, paprika och selleri i några minuter utan att grönsakerna tar färg.

Tillsätt paprikapulver och curry och stek ytterligare någon minut.

Häll i vin, tomater, vatten och fiskbuljong och låt sjuda i 5 minuter. Häll i grädde och sjud ytterligare i 5 minuter.

Lägg i persilja och fisk. Ta av kastrullen från plattan och låt stå tills fisken är färdig, dvs tills den är helt vit igenom.

Tillsätt ev. konjak och smaka av med salt och svartpeppar.