Torskrygg med pistagesalsa och sojasmörsås


Denna rätt är bra att bjuda på när man ska ha gäster. Det mesta kan förberedas så slipper man stå i köket och kan istället mingla med gästerna!


4 portioner

Börja med sötpotatismoset, det tar längst tid:

600 g sötpotatis, skurna i mindre bitar
2 potatisar, skurna i mindre bitar
1 röd chili, urkärnad och delad
½ lime, saften
1 msk smör
Salt och peppar

Gör så här: Koka sötpotatis, potatis, chili och limesaft tills potatisen är färdigkokt. Häll av vattnet och ta bort chilin. Mosa potatisen tillsammans med smör, salt och peppar. Smaka ev. av med mer limesaft.

Fortsätt sedan med fisken:


800 g torskrygg eller koljarygg
Salt och (citron) peppar
8 msk pistagenötter, hackade
6 msk citronsaft
½ citron, finrivet skal
2 msk olivolja
2 dl persilja, hackad
½ - 1 röd chili, finhackad


Krydda fisken och lägg den i en ugnsfast form. Blanda  nötter, citron, olja, persilja och chili och bred röran över fisken. (Detta kan göras i förväg)

Sätt in i ugnen på 175 grader i ca 15 - 20 minuter eller tills fisken är helt vit igenom.

Därefter är det dags för såsen:

(Såsen kan göras i förväg och värmas upp vid servering)


6 msk smör
2 schallotenlökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, pressade
2 tsk chili, finhackad
6 msk soja
2 msk persilja, finhackad


Smält smöret och låt det sjuda i 15 minuter tills det blir brunt. Ta bort ev. skum. Blanda lök, vitlök, chili, soja och persilja och lägg det i smöret.