Confiterad lax med picklad gurkaLax ugnsbakad i smör passar perfekt på buffébordet! Att confitera betyder just att man kokar eller konserverar i fett.

Laxen blir mycket mjuk och den picklade gurkan med chili ger en bra kontrast. I receptet, hämtat från Arla, används klarifierat smör som går att köpa på burk. Jag gjordet eget klarifierat smör vilket är mycket enkelt: man smälter smör och låter det sjuda på svag värme i ca 10 - 15 min. Rör inte i kastrullen men skumma regelbundet.

900 g laxfilé

1 tsk salt

250 g Arla® Klarifierat Smör  

Picklad gurka

1 gurka

½ dl ättiksprit 12%

2 msk strösocker

1 tsk salt

1 röd chili

2 dl sesamfrön

ev färsk mynta

Sätt ugnen på 100°. Skär bort skinnet på laxen och dela i 12 jämnstora bitar. Lägg bitarna i en ugnssäker form och salta. Klicka smöret över laxen. Om man gör eget häller man över det flytande smöret. Täck med plastfolie. Tillaga i mitten av ugnen ca 30 min tills laxen har en innertemperatur på ca 50°.

Vispa ihop ättiksprit, socker och salt i en bunke. Skala och kärna ur gurkan. Tärna den i små bitar och lägg i lagen. Dela och kärna ur chilin. Finhacka den och tillsätt till gurkan. Låt stå ca 15 min innan servering.

Ta upp laxen, vänd den i sesamfrön och lägg på ett fat.

Toppa med picklad gurka och garnera ev med mynta.