Norsk fisksoppa

 

En enkel och god soppa, helt enkelt! 

 

4 portioner
600 g torskfilé, koljafilé eller havskattfilé
2 morötter
1 gul lök
½ purjolök
1 liter vatten
2 fiskbuljongtärningar
4 msk smör
4 msk vetemjöl
2 dl mjölk
½ dl créme fraiche
2 msk hackad gräslök
Salt och svartpeppar

 

Skiva morötter och purjolök. Hacka löken. Koka upp vatten och buljongtärningar och lägg i grönsakerna. Låt sjuda tills morötterna är nästan mjuka. Sila och spara buljong och grönsaker.
Smält smör och vispa i mjöl. Späd sedan med mjölk och buljong lite i taget under omrörning.
Häll över grönsakerna i soppan. Vispa ner créme fraiche och gräslök. Smaka av med salt och rätt mycket svartpeppar. (Om soppan bli för tjock så späd med lite mjölk).
Skär fisken i mindre bitar och lägg i soppan. Dra av grytan från spisen och låt stå tills fisken är vit helt igenom. Toppa med lite extra gräslök.