Japansk lax med wasabimajonäs

 

Detta recept är hämtat ur Lotta Sturnegks kokbok Lottas kök - från Florens till Borås. Supergott!

 

 

4 portioner
800 g laxfilé
Salt och citronpeppar


200 g shiitakesvamp, Karl-johan, kantareller eller champinjoner
Smör till stekning, ca 50 g
Salt och svartpeppar

 

100 g smör (att bryna)

 

Till servering

Färsk koriander
Limeklyftor

 

Sätt ugnen på 150 grader. Krydda laxen, lägg den i en form och sätt in i ugnen i ca 20 minuter tills innertemperaturen är 48 grader.
Under tiden, koka potatisen i saltat vatten. 


Gör sedan wasabimajonäsen: blanda alla ingredienser och ställ kallt.

 

Bryn 100 g smör nötbrunt.

 

Stek svampen i ca 50 g smör. Salta och peppra.

 

Ta ut laxen ur ugnen och låt vila 6-8 minuter. Dela sönder laxen i mindre bitar, så kallade flakes.

 

Servera med svampen, det brynta smöret och wasabimajonäsen. Dekorera med koriander och lime.