Fisksoppa med kokos, chili och lime

 

Här är en smarrig och smakrik soppa med inspiration från Brasilien, en variant på en fisksoppa/fiskgryta som kallas Moqueca.

 

 

  

4-6 portioner

600 g havskatt, koljafilé eller torskfilé, i 2x2 cm bitar
2 msk kokosolja (eller matolja)
1 gul lök, finhackad
1 röd paprika, i små bitar
1 orange paprika, i små bitar
1 jalapeno peppar (eller 1 röd chili), finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 1/2 tsk paprikapulver
1/2 tsk cayennepeppar
5 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
1 burk kokosmjölk
1 lime, skal och saft
grovt havssalt
svartpeppar

Dekoration:
vårlök, fint skuren
färsk persilja, hackad

Gör så här: Stek lök, paprika, jalapeno och vitlök i kokosolja i ca 5-10 minuter, på medelvärme.
Tillsätt kryddorna och stek i ytterligare några minuter.
Häll i vatten och fiskbuljongtärning och låt sjuda i 10 minuter.
Tillsätt kokosmjölken och limeskal och sjud i 10 minuter.
Lägg i fisk, limesaft, salt och peppar. Ta av kastrullen från värmen och låt stå tills fisken är färdig (dvs. den är helt vit igenom).
Dekorera med vårlök och persilja. Servera gärna med ett gott bröd
och/eller kokt ris.
Recept från Gestgjafinn.