Torsk i panna med krämig vinsås



4 portioner

800 g torskfilé, i portionsbitar
salt och vitpeppar
smör och olja


Vinsås
1 stor rödlök, delad i klyftor
färsk timjan, 2 kvistar eller ½ tsk torkad timjan
2 msk olja
2 lagerblad
10-12 körsbärstomater, halverade
1 dl vitt vin, halvtorrt / torrt
2,5 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
3 dl grädde

Tillbehör
Gröna ärtor, pressad / kokt potatis


Börja med vinsåsen. Bryn lök och timjan i olja i en traktörpanna (eller kastrull). Lägg i lagerblad och tomater och bryn ytterligare någon minut. Tillsätt vin, vatten, buljongtärning och grädde. Låt sjuda i 15 minuter. Krydda med salt och peppar och tillsätt mer timjan vid behov.
Krydda fisken och stek den snabbt i hälften smör och hälften olja, ca 30 sek/sida. Lägg sedan fisken i grytan och låt sjuda 2-3 minuter eller tills fisken är helt vit igenom. Servera med gröna ärtor och potatis.

Recept från tidningen Allers