Grillade lammkotletter med blomkålsstomp och baconlindad sparris

 

 

 6 personer

1 kg lamkotletter
1 tsk liquid smoke
1 msk äppelcidervinäger
1 msk tomatpuré
1 msk svartvinbärsgelé (eller sylt)
salt, peppar, timjan

Blomkålsstomp
2 blomkålshuvuden
6 potatisar
3 msk grädde
1 tsk äppelcidervinäger
salt, peppar, oregano

Baconlindad sparris
1 bunt grön, färsk sparris
1 paket bacon

Svampsås
2 msk smör
300 g svamp (Karljohan, Kantareller, Shiitake)
1 vitlöksklyfta
2 msk vitt vin
1 msk japansk soja
3 msk vatten
1 msk majsredning
salt, svartpeppar

Gör så här
1. Rör ihop ingredienserna till marinaden och marinera lammkotletterna ett par timmar innan de ska tillagas. Ta fram köttet en timme innan det ska tillagas.
2. Koka potatis och blomkål var för sig, då de behöver olika tid. Mosa allt sedan med en potatismosare och blanda i grädde, äppelcidervinäger och kryddor. Det ska bli ungefär som vanligt potatismos i konsistensen.
3. Skölj och skär av den yttersta torra biten på sparrisarna. Tag buntar om två - tre och linda en baconbit runt dem på mitten.
4. Fräs upp smör och lägg i svampen. Låt den puttra på mediumvärme till all vätska börjar dunsta. Häll på resten av ingredienserna och rör ihop med majsmjölet. Se till att det inte klumpar sig.
5. Grilla sparris och lammkotletter. Servera med svartvinbärsgelé.

Recept från Landleys kök