Lammytterfilé med grönpeppar- och konjaksås

  

4 portioner

 

800 g lammytterfilé
(champinjon) salt
nymalen svartpeppar

2 msk schallotenlök, finhackad
vitlöksklyfta, finhackad
2 msk smör
2 msk grönpepparkorn, lätt mortlade
0,3 dl konjak
1,5 dl vatten
0,5 msk kalvfond
0,75 dl grädde
1 tsk dijonsenap
salt
Maizenamjöl

 

Ta ut lammytterfilén så att den håller rumstemperatur. Krydda den med champinjonsalt och svartpeppar. Bryn köttet i hälften smör och hälften olja i en het panna. Lägg därefter köttet i en ugnsfast form och ugnsstek i ca 15 minuter eller tills innertemperaturen mäter 64 grader (för mediumstekt).

Bryn löken i smör tills den är mjuk och glänsande. Lägg i grönpepparkornen och stek ytterligare en minut.

Nu kan det vara en bra idé att samla alla matgästerna runt spisen för här skall det flamberas:
Häll försiktigt i konjaken och tänd eld på den. (Det brinner ca 10 sekunder och slocknar sedan av sig själv).

Häll därefter i vatten, kalvfond, grädde och senap. Smaka av med salt. Rör ute lite Maizenamjöl i kallt vatten och red såsen. Servera gärna med klyftpotatis och en god sallad. Smaklig måltid!

 

Recept från: http://www.laeknirinnieldhusinu.com/