Pepparrotsöverbakad lax

 

Recept hämtat ur Frederik Zälls kokbok Lyxlagat. En kokbok fylld med goda recept och Frederiks rekommendationer om vad man skall dricka till och vilken musik som passar till maten!

 

 

4 portioner

700 g laxfilé med skinn

600 g rödbetor, färska
1 knippe timjan
2 msk olivolja
flingsalt

3 msk idealmjöl (eller vetemjöl)
2 äggulor
4 msk finriven pepparrot
1,5 dl ströbröd
4 msk hackad persilja
3 msk smör

1 dl turkisk yoghurt
1 dl lätt crème fraiche
2 msk dijonsenap

1 tsk timjanshonung

(eller honung + finhackad färsk timjan)                                            1/2 citron, finrivet skal

flingsalt och svartpeppar                                                                                                                                 

                                                                                                            

Blanda ihop yoghurt, crème fraiche, honung, senap och citronskal. Smaka av med salt och peppar och ställ svalt.

 

Sätt ugnen på 175 grader och öppna en mörk Staropramen Dark (1632) Tjeckien. Slå dig ned ett tag och lyssna på låten Take me home, Country road med John Denver. Grymt bra sångare och låtskrivare. Det finns ett livealbum som heter An evening with John Denver som är riktigt, riktigt bra.

 

Skala rödbetorna och skär dem i olikformade men ungefär lika stora bitar. Cirka 3 x 3 cm brukar bli bra. Använd plasthandskar så slipper ni få missfärgade händer. Hacka timjan och strö över tillsammans med två nypor flingsalt. Ringla över olivolja. Blanda allt väl i en ugnsform. Stek rödbetorna i nedre delen av ugnen. Vänd runt dem lite då och då.

 

Rödbetorna tar ca 30-40 minuter. Under tiden de står i ugnen så pular vi med fisken. Ta fram tre fat. Blanda salt, peppar och mjöl på det första, äggulor och riven pepparrot på nästa och ströbröd och persilja på den sista. 

 

Vänd den skinnfria sidan på laxen i mjölet sedan i äggblandningen och sist i ströbrödet. Hetta upp lite smör och stek laxen på hög värme med skinnsidan nedåt i ca 3-4 minuter. Ta stekpannan från värmen. 

 

När det återstår 10 minuter på betorna ska stekpannan med laxen in i ugnen. Höj temperaturen till 200 grader, grill och gratinera laxen högt upp i ugnen tillsammans med betorna tills de är klara och laxen blivit gyllenbrun.